Instalace tabletu Nexus 7 (2012) do auta – postup a zapojení

suzuki_logoAby šel do auta namontovat tablet, tak je třeba v 99% případů odebrat stávající autorádio. Ve Swiftu jsem měl od výroby namontované originální autorádio od Suzuki. Na dnešní dobu toho moc neumělo, přehrávalo kromě rádií, které jsem stejně moc neposlouchal, pouze Audio CD. Teprve při odmontování jsem zjistil, že lze k němu v zadní části dodatečně připojit redukci, která umožní připojení a přehrávání paměťových médií s mp3kami.

Asi by bylo vhodné uvést stav před instalací tabletu do auta. Níže se můžete pokochat pohledem na originální autorádio od Suzuki. Jak je vidět, tak autorádio zabírá prostor pro 2DINové rádio.

Originální autorádio od Suzuki je ovladatelné pomocí tlačítek na volantu, abych o to nepřišel, tak jsem musel koupit CarPC JoyCon EXR, o kterém jsem se zmínil v předchozím článku.

Jak odmontovat originální autorádio ze Swiftu je popsáno velice podrobně na www.suzukiswift.info, takže nepovažuju za potřebné se o tom více rozepisovat. Ono to snad ani už víc nejde, snad jen uvedu, že v mém případě tam autorádio drželo velmi pevně a musel jsem vyvinout „ukrutnou“ sílu. Zároveň bych ještě měl poděkovat autorovi odkazovaného článku, že si s ním dal tu práci. Thank you, Gavin. 😀

Níže uvádím malý zjednodušený nákres zapojení jednotlivých prvků nutných k zprovoznění tabletu v autě.

Napájení pro tablet je bráno ze spínaných +12 V, které jsou pomocí měniče sníženy na spínaných +5 V. Jak jsem si otestoval, tak nastavených +5 V nedobíjí tablet dostatečně, ideální hodnota pro dobíjení tabletu s tímto měničem použitelná v mém autě je cca +5,2 V.

Spínaných +12 V je ještě vedeno k zesilovači, kde slouží jako řídící signál pro sepnutí zesilovače.

Výstup z měniče je řešen za pomoci microUSB konektoru, který se připojuje do OTG kabelu. Níže vidíte popis pinů u microUSB konektoru, kabel od spínaných +5 V je přivedený na pin č. 1 a zem(-) na pin č. 5.

  • Pin č. 1 – +5 V – získáno z měniče
  • Pin č. 2 – data – – pro mé zapojení nevyužité
  • Pin č. 3 – data + – pro mé zapojení nevyužité
  • Pin č. 4 – sense – pro mé zapojení nevyužité
  • Pin č. 5 – zem (-) – získáno z měniče

OTG kabel je zapojený do tabletu a USB rozbočovače, v USB rozbočovači je dále zapojený prodlužovací USB kabel, který je vyveden do přihrádky u spolujezdce kvůli snazšímu zapojení flash disku. USB rozbočovač je ještě kabelem propojen s CarPC JoyCon EXR.

Kabely z CarPC JoyCon EXR (bílý pro data, černý pro zem) jsou přes ISO konektor propojené s tlačítky na volantu. Koupený ISO konektor nemá potřebné piny osazené, proto bylo snazší připojit tyto kabely přímo do ISO konektoru bez využití plastového krytu ISO konektoru.

Audio signál z tabletu je veden do zesilovače přes kabel mající na vstupu jack 3,5 mm a na výstupu 2x cinch. Na tento kabel jsou dále připojeny 2 rozdvojky SINUS LIVE YH-2 pro získání 4 kanálového zvuku pro zesilovač z 2 kanálová zvuku z tabletu.

Aby se kruh uzavřel a já měl popsané vše co je na nákresu, tak bych měl ještě uvést, že audio signál ze zesilovače je pomocí 4 repro kabelů veden do ISO konektoru.

S doposud získanými informacemi by jsme měli být schopni zvládnout zapojení tabletu do auta.

Co na nákresu není zakresleno je zapojení zesilovače a jeho napájení. Pro napájení bylo třeba protáhnout dva kabely z prostoru motoru do prostoru zadního kufru. Kabely byly z motoru protaženy otvorem, jenž zde byl již od výroby, takže odpadlo složité vrtání nebo tažení kabelu pod podvozkem vozidla.

Napájení pro zesilovač je třeba brát přímo z autobaterie. Kabel připojený na plusovém pólu autobaterie ještě navíc obsahuje 40A pojistku.

Pro vedení veškerých kabelů do prostoru zadního kufru k zesilovači, byl zvolen prostor pod plastovými kryty v prahu dveří. Veškeré kabely se vešly do prahu na straně řidiče, což instalaci zjednodušilo.

Kabely byly protaženy do zadního kufru za výztuhou umístěnou nad levým zadním kolem.

Zesilovač byl připevněn na zadní stranu opěradla zadní sedačky. Kabely k zesilovači byly ponechány delší, aby bylo možné sklopit sedačku, přebytečný kabel je ukrytý pod kobercem zadního kufru.

Na obrázku je vidět detailní zapojení kabelů k zesilovači – zem (-) z autobaterie, řídící signál pro zesilovač (spínaných +12 V), +12 V z autobaterie a 4 reproduktorové kabely.

Na druhé straně zesilovače je napojený audio kabel z tabletu zakončený dvěma rozdvojkami SINUS LIVE YH-2.

Teď se přesuneme k palubní desce, kam máme do prostoru, kde bylo dříve umístěno autorádio, natažené kabely od zesilovače (4x reprokabely, 1x řídící kabel, 1x audiokabel). Reproduktorové kabely vedoucí od zesilovače zapojíme do plastového krytu ISO pro reproduktory (hnědý).

Pro větší přehlednost zde ještě uvedu zapojení ISO konektoru pro vozidla Suzuki.

ISO_konektor

  • A – ovládání antény (pro mé zapojení nevyužité)
  • B – spínaných +12 V
  • C – reproduktor zadní pravý (+)
  • D – reproduktor zadní levý (+)
  • E – reproduktor přední pravý (+)
  • F – reproduktor přední levý (+)
  • G – ovládání podsvícení (pro mé zapojení nevyužité)
  • H – +12 V (pro mé zapojení nevyužité)
  • I – tlačítka ovládání na volantu – zem (zakoupený ISO konektor nebyl osazen)
  • J – tlačítka ovládání na volantu – data (zakoupený ISO konektor nebyl osazen)
  • K – reproduktor zadní pravý (-)
  • L – reproduktor zadní levý (-)
  • M – reproduktor přední pravý (-)
  • N – reproduktor přední levý (-)
  • O – zem (-)

Zapojení jednotlivých nakoupených součástek už bylo popsáno v nákresu na začátku článku. Teď už jen zbývá popsat uchycení tabletu v palubní desce. K tomu byl použit plechový rámeček z původního autorádia, ke kterému byl připevněn druhý, nově vytvořený, plechový držák tabletu.

Jak je vidět na obrázku, tak horní levá část držáku byla později odstraněna, aby nebyla omezena funkčnost GPS. Nexus 7 (2012) má GPS anténu umístěnou ve svém zadním plastovém krytu a bez této úpravy by GPS nefungovalo.

Tablet je otočený tak, že kabely z něj jsou vyvedené na pravé straně, je to výhodnější kvůli zmiňované GPS anténě. Mezi držákem a tabletem je vložena tenká molitanová vrstva kvůli lepšímu vymezení pozice tabletu a tablet je ještě navíc umístěn v plastovém obalu, aby se zamezilo dotyku plechového rámečku s hliníkovým rámečkem tabletu.

Plastový rámeček autorádia byl ve své střední části zkrácen cca o 5 mm, aby v něm tablet nebyl tak moc „utopený“.

Na displej tabletu byla ještě nalepena matná fólie, aby se zlepšilo čtení na přímém slunci a omezily se otisky prstů na displeji.

Abych moc neprovokoval nenechavé ruce chmatáků, tak jsem si dokoupil kryt 2DINového autorádia, který imituje ošklivé autorádio a skrývá displej tabletu. Fotku sem ale, pro vyšší bezpečnost svého tabletu, raději nebudu dávat. 😀

Co by se mohlo/mělo ještě dodělat:

  • dodělat chlazení baterie tabletu – zatím mě to netrápí, ale léto se blíží 🙂
  • rádio s využitím DVB-T donglu

V poslední třetí části, která bude navazovat na toto druhé pokračování, bych se rozepsal o použité alternativní ROMce a výhodách, které z ní plynou. Přidal bych i pár videí z používání tabletu v autě.

16 komentářů u „Instalace tabletu Nexus 7 (2012) do auta – postup a zapojení“

  1. abych rekl pravdu, napad dat nexus 7 do auta uz jsem mel na zacatku minuleho roku.. problem u me je, ze se nedokazu rozhoupat a hlavne muj prvotni napad byl o mnoho jednodussi (jeste zaroven s pouzitim klasickeho autoradia jako zesilovace).. ale u tohodle smekam!! vyborne provedeni a uzasny popis.. 😉

    Odpovědět
  2. Chcel by som sa opýtať tiež mám taký nápad ale jedna sa o to ze ja by som tam chcel zapojiť ešte celé auto na to a aj imobilizer. Celé ovládanie auta na to.

    Odpovědět
    • ahoj, no nevím, za prvé si nedokážu představit, jak tam chceš zapojovat imobilizér a ovládání auta a za druhé si nedovedu představit, co se stane, když ti někdo šlohne tablet nebo se ti ten tablet rozbije, to pak už jako nenastartuješ?

      osobně bych do tabletu to „celé auto“ nezapojoval

      Odpovědět
  3. Ahoj, Tvůj návod je opravdu super. Osobně chci dát tablet do Astry H namísto originál displeje. Řešil jsem možnost současného nabíjení a OTG. Tvé řešení je ideální, tak jsem objednal stejný kabel. Ten ovšem jede jen jako OTG, na nabíječku nereaguje. Není náhodou potřeba ještě tuto možnost povolit? Sice bych řekl, že tím to není, ale pro jistotu se ptám. Dík

    Odpovědět
    • ahoj, použiju hlášku z IT Crowd, zkoušel jsi to vypnout a znovu zapnout?

      napájení se mě při přechodu ze stavu, když nepoužívám OTG a pak používám OTG nechytá na první dobrou, musím napájené OTG vytáhnout z tabletu a pak jej tam znovu zasunout (stále pod napětím), teprve potom se napájení přes OTG chytá, nevím jestli to je i tvůj problém

      Odpovědět
  4. IT Crowd řešení jsem zkoušel a nepomohlo. Je zvláštní, že tablet přes kabel nabíjí, ovšem jen ve vypnutém stavu. Ještě to budu muset zítra zkusit s vyšším napětím.. Teď tam jde klasických 5V/1A. Zatím to všechno zkouším doma na stole, než začnu rozebírat půl auta 😀

    Odpovědět
  5. Pokud jsem si všiml, tak PEM nemá nikde vyloženě možnost OTG+charge. A co se týče zapínání/vypínání při nabíjení, to mám vyřešeno přes Macro Droid

    Odpovědět

Napsat komentář