Aplikace pro Android – SportsTracker Pro

Původně jsem měl v úmyslu zakoupit placenou verzi aplikace CardioTrainer Pro, s jejíž bezplatnou verzí jsem byl velmi spokojený. Nakonec jsem se ale rozhodl pro aplikaci SportsTracker Pro. Obě aplikace jsou výborné, nakonec ale zvítězila lepší česká lokalizace, možnost aplikace využívat hlasové povely v českém jazyce a propracovanější webová stránka s dosaženými výsledky.

Pro vyzkoušení je k dispozici bezplatná aplikace SportsTracker (by STL), která oproti placenému bratříčkovi neumožňuje nahrávání tratí na web www.sportstracklive.com nebo tzv. záznam „na živo“, který umožnuje on-line sledovat pohyb sportovce přes webové rozhraní.

Pro zprovoznění českých hlasových povelů v aplikaci SportsTracker Pro musíme do telefonu nainstalovat aplikaci Classic Text To Speech Engine a následně zakoupit český hlas SVOX Czech/Český Iveta Voice – obě aplikace najdeme v Android Marketu. Po jejich nainstalovaní je třeba v telefonu přes

Menu >> Nastavení >> Nastavení převodu textu na řeč

aktivovat (zakliknout) SVOX Classic TTS – najdeme jej v dolní části nabídky a poté vybrat u položky Výchozí modul volbu SVOX Classic TTS. Od této chvíle na nás bude nejenom aplikace SportsTracker Pro mluvit česky.

Hlavní nabídka aplikace SportsTracker Pro obsahuje 6 základních tlačítek. To nejdůležitější máte díky tomu k dispozici hned po startu programu. Popisy u těchto tlačítek dávají jasnou představu, co se pod nimi skrývá.

Pokud si vybereme Start/Start naživo/Jen tep/Tep naživo, tak v novém okně můžeme ke trati, kterou se chystáme uběhnout, projet na kole, … doplnit upřesňující informace.

V nabídce u kategorií máme na výběr z několika předvolených sportů – vybere si opravdu každý.

Zaměření signálu GPS je signalizováno zezelenáním kruhů v okolí ikony satelitu na displeji. Pokud nemáme v nastavení aktivovaný Automatický začátek, tak ke spuštění programu použijeme tlačítko Start.

Po spuštění záznamu sportovní činnosti můžeme pomocí ikony se zahnutou křivkou v levé horní části zvolit hlavní zobrazovací údaj – rychlost, tempo nebo tepovou frekvenci. Pomocí ikony Tréninku můžeme vybrat předpřipravený tréninkový plán.

K ukončení záznamu měření či pouze k jeho přerušení využijeme tlačítka Pauza a Konec v dolní části.

Pokud v hlavní nabídce aplikace zvolíme Trénink, tak si můžeme vytvořit vlastní tréninkové plány. Tyto můžou být řízené rychlostí, tempem či tepovou frekvenci. K využití tepové frekvence však musíme vlastnit snímač tepové frekvence. Intervaly u tréninkových plánů můžeme řídit vzdáleností a nebo časem.

V hlavní nabídce aplikace SportsTracker Pro se přes tlačítko Tratě dostaneme do seznamu zaznamenaných tratí, buď svých vlastních a nebo i dalších uživatelů. Můžeme si přehrát své vlastní zaznamenané tratě případně prohlédnout grafy ze zaznamenaných hodnot.

U nahraných tratí na web, se k nim dodatečně zapíše i počasí (teplota, vítr).

Přes tlačítko Menu v hlavní nabídce aplikace si zpřístupníme další skryté nabídky aplikace. Přes Můj účet si provážeme aplikaci v mobilu s webovou stránkou www.sportstracklive.com.

Nápověda k aplikaci je opravdu rozsáhlá a navíc kompletně v češtině.

Nastavení aplikace má stejně jako celá aplikace výbornou českou lokalizací.

Web www.sportstracklive.com je velmi přehledně zpracován, česká lokalizace u něj ale chybí. K prohlížení dosažených výsledků to ale není zase tak moc potřeba.

Aplikace bezchybně funguje s hrudním pásem Polar WearLink+ Bluetooth, který můžeme v českých eshopech najít i pod označením Nokia Bluetooth monitor srdečního tepu Polar LS-14 za výrazně nižší cenu (rozdíl je aspoň 500,- Kč). Aplikace má rovněž fungovat s hrudním pásem od společnosti Zephyr.

K rozhodnutí vyzkoušet si tuto aplikace by mohl někoho přesvědčit i oficiální videoklip.

Spoustu vlastností jsem zde vůbec nepopsal, doporučuji proto využít nápovědu, která je přímo v aplikaci. Tam je vše popsáno velmi vyčerpávajícím způsobem.

Napsat komentář