Instalace Elelinux-7.1-Hero-v3.6 (Android 2.3.7) na HTC Hero (GSM)

Esa Laukkanen, tvůrce Elelinuxu, po menší odmlce způsobené tragickou událostí v jeho rodině, vytvořil zřejmě poslední verzi Elelinuxu vycházejícího z Gingerbreadu.

Na stránkách XDA fóra opět můžeme najít odkazy na stažení posledního Elelinuxu. Oproti předchozím verzím se zde objevily i dvě další verze ROMek, které vytvořil Esa Laukkanen – více informací nalezneme na odkazovaném fóru. Mě z těchto ROMek nejvíc vyhovuje Elelinux-7.1-Hero-v3.6, která navazuje na v3.5, kterou jsem zkoušel před pár týdny. Tato ROM oproti CyanogenModu, ze kterého vychází, neobsahuje ADW Launcher a je proto, alespoň podle mých zkušeností, méně náročná na paměť telefonu.

Postup je stejný jako u předchozí verze Elelinuxu, jehož instalaci jsem popsal v článku Instalace Elelinux-7.1.0-RC1-Hero-v3.5 (Android 2.3.7) na HTC Hero (GSM). Rozdíl je pouze v balíčku s ROM, kterou budeme stahovat.

Odkazy na stažení této verze Elelinuxu najdeme na XDA fóru, dávám sem jeden přímý odkaz ke stažení – kontrolní suma se musí shodovat s 4c834aa12bc16dc48a072a0ca74b9499.

Instalace ROM přes ClockworkMod Recovery

V případě, že by se během instalace za pomocí ROM Manageru vyskytl nějaký problém, který by zabránil instalaci nové ROMky, tak můžeme k instalaci využít ClockworkMod Recovery, kterou jsme si do telefonu flashli přes ROM Manager. Postup flashnutí je popsán v předchozím článku Instalace Elelinux-7.1.0-RC1-Hero-v3.5 (Android 2.3.7) na HTC Hero (GSM) v bodě 6.

V ClockworMod Recovery se pohybujeme za pomoci tlačítka hlasitosti, volby potvrzujeme přes tlačítko pro zvednutí telefonu, případně lze využít i trackball.

  1. Do ClockworkMod Recovery se poté můžeme dostat buď přímo z ROM Manageru

    a nebo přes tlačítko vypínající telefon přes volbu Restartovat >> Servisní nabídka.
  2. V ClockworkMod Recovery můžeme provést zálohu existující ROMky (Backup), případně obnovit zálohu předchozí ROMky (Restore).
  3. Najdeme zde i volbu pro promazání dat (wipe data/factory reset), promazání paměti (wipe cache partition)

    a promazání Dalvik paměti (advanced >> Wipe Dalvik Cache) – při instalaci nové ROM doporučuji provést promazání ve všech případech.
  4. Instalaci nové ROM provedeme přes volbu install zip from sd card >> choose zip from sd card,

    na SD kartě vybereme zip soubor s novou ROM, kterou jsme si tam předtím nahráli a v novém okně potvrdíme náš výběr.

    Tímto spustíme flashování nové ROM, během něhož telefon nesmíme nijak vypínat či se pokoušet flashování přerušit. Jak je vidět, tak je to skoro jednoduché jako instalovat novou ROM přes ROM Manager.

8 komentářů u „Instalace Elelinux-7.1-Hero-v3.6 (Android 2.3.7) na HTC Hero (GSM)“

  1. Dal by si prosím někdo zkušený tu práci a poradil by mi stručně a použitelně, co a jak si mám nainstalovat na svůj HTC Hero, aby mi vše podstatné fungovalo, včetně apps2sd?

    Děkuji

    Odpovědět
    • a čemu nerozumíš? máš tady popsaný postup krok po kroku, app2sd funguje v Elelinuxu stejně jako v CyanogenModu defaultně, jen si musíš přes ROM Manager rozdělit kartu (v nabídce ROM Manageru >> Partiton SD Card), stačí nechat defaultně zvolené hodnoty
      jen nesmíš zapomenout, že rozdělením SD karty přijdeš o všechna data na ní, takže si před tím udělej zálohu SD karty

      Odpovědět
  2. Od počátku vydání CM7 mám jeden takový problém. Moje Hero s ním pracuje v naprostém pořádku, a to i v následných verzích nejen od Elelinux, ale po určité době práce na Heru, zpravidla 1 den, se mi začne restarotovat Launcher (jakýkoli, zkoušel jsem jich několik), a to když zmáčnu tlačítko Home nebo šipku zpět. Vše se zpraví, když udělám Dalvik Cache, avšak vydrží to opět zase tak den práce na mobilu. Restart Launcheru znamená, že mi problikne obrazovka Launcheru, začnou nabíhat Widgety, to samé i v seznamu programů. Divné. Na XDA foru o tom již psali, ale nikdo nenapsal seriózní odpověď. Díky za opověď, pokud ji znáš.

    Odpovědět
    • dřív jsem se k pc nedostal

      s CyanogenModem ve verzi 6.1 jsem měl problémy s restartem navigace po 20 – 25min v případě, že jsem ji neměl připojenou k napájení >> rád jsem utekl k CM 7.1

      v CM 7.1, respektive v Elelinuxu v3.6, jsem původní Launcher nahradil GO Launcher EX – plochy jsem zredukoval na 3 a „pohyblivé“ pozadí jsem nahradil statickým

      to tzv. restartování Launcheru (přes tlačítko Home) se u mě projevovalo u aplikací, které moc žraly, měly vysoké paměťové nároky – navigace, dlouhé prohlížení webu (moc stránek v paměti) … takže jsem nakonec zabrousil do Menu >> Nastavení >> Nastavení CyanogenMod >> Performance, kde jsem upravil několik položek, trošku jsem s tím laboroval (moje oblíbená metoda pokus omyl), takže už si nepamatuju výchozí hodnoty, proto uvedu co tam mám nastavené:
      Compcache RAM usage na 26%
      VM heap size na 64m
      Lock home into memory (zakliknuto)
      Enable surface dithering (zakliknuto)
      Use JIT (zakliknuto)
      Allow purging of assets (zakliknuto)
      CPU jsem netaktoval

      restart Launcheru se mě s tímto nastavením povede jen ve vyjímečných případech, na ang. fórech radili Lock home into memory (zakliknuto), takže bych být tebou prvně vyzkoušel pouze totok

      budu rád, když sem napíšeš jak jsi dopadl, jestli ti to nějak solidně funguje, já si s tím hrál pouze chvíli, pak se mě to zdálo ucházející, takže jsem se na to dál vyprdl, rád bych to i s někým dalším zkonzultoval 🙂
      je možné, že tam mám nastavené něco vyloženě špatně nastavené, ale zatím mě to na takřka důchodcovský věk obstojně funguje

      taky to podle mě ovlivňuje velké množství nainstalovaných aplikací v telefonu – aspoň mám z toho takový dojem

      hlavně od Hera už nečekám žádné zázraky, kolega má Samsung Galaxy S II, druhý má Google Nexus S a ta rychlost se nedá srovnávat 😉

      Odpovědět
  3. Moc díky za odpověď. V minulosti jsem to zkoušel stejně jak popisuješ, ale hlavně jsem nevěděl co nastavuji. Myslel jsem si, že by to tím mohlo, asi jsem tam vkládal nelogické variace, proto odezva žádná. Problém stále trval.

    Vzhledem k tomu, žes nereagoval, tak z důvodu zoufalství jsem hledal jinou a stejně kvalitní náhradu Elelinux. Našel jsem toto: http://androidforums.com/hero-all-things-root/446448-htc-hero-cronos-ginger-x-2-4-0-android-2-3-9-a.html

    Teď tuto ROM testuji a vypadá, že je stabilní a hlavně nepadá při GPS, telefonování a launcher také drží. Jinak tato ROM je úžasně rychlá. Doporučji. Je pravdou, že sem tam drobně zaskřípe (nic významného), ale to dělal i Elelinux. Zkusím ji testovat déle, a to v zátěži, třeba při geocachingu. Uvidím, zatím se mi moc líbí.

    Jinak moc díky za tvůj čas a radu. Pokud Cronos selže vracím se k Elelinuxu a k tvému nastavení. Pak dám vědět. Bilimos

    Odpovědět
    • byl jsem v daleké Praze, takže to dřív nešlo 🙂
      já zatím zůstanu u Elelinuxu 😉

      ale pokud budu mít výhledově víc času, tak jej nejspíš vyzkouším, dík za tip

      Odpovědět

Napsat komentář